top of page

Pistol, stift eller tube?

Lim er ikke bare lim. Og forskellige typer af kreativt arbejde, kræver forskellige typer af lim. Når du arbejder med crepepapir, kan det være en afgørende fordel at have forskellige typer af klæbemidler inden for rækkevidde...


Jeg har haft en lang række af limtyper mellem hænderne i min tid som "createur"; Limstifter, sekundlim, limpistoler, lim på tube, 2-komponent lim, stoflim, hobbylim på flaske... og sikkert en hel del flere, som jeg ikke kan huske lige nu.


For mit eget vedkommende sker der meget nemt en form for lagerføring (som min bedre halvdel kalder det - med slet skjult undren). Jeg vil gerne have "lidt af hvert" i krea-skuffen, så jeg kan hive det frem fra gemmerne, når behovet opstår. Men af respekt for at ikke alle har dét behov, vil jeg prøve at gennemgå de typer af lim, jeg finder mest relevante, når man arbejder med #crepepapir og skaber blomster og pynt.

“Jeg synes, at det er din erfaring, der afgør dit behov. Som nybegynder er limpistolen et sikkert valg, fordi den fæstner hurtigt og kraftigt. Men pas lidt på nallerne - for den er varm...”

Det er vigtig for mig at indlede med at pointere, at der ikke er nogen facitliste. Det er i sandhed individuelt, hvad der fungerer bedst, så brug dette indlæg som en overordnet retningslinje - det er helt okay, hvis du finder ud af, at du foretrækker tingene anderledes:

Limpistol

Personligt finder jeg limpistolen uundværlig. Man skal lige vænne sig til, at man ikke kan undgå at brænde fingrene ind imellem, men med en lav-temperatur-version, er man godt på vej. Som nybegynder er det særlig givende, at denne limtype fæstner hurtigt og holder rigtig godt. Når man har øvet sig lidt får man hurtigt "håndelaget" og undgår at danne "limtråde", hver gang man limer. PRO: Limpistolen fæster øjeblikkeligt og fikserer elementerne med det samme. Man får ikke lim overalt på fingrene, som det godt kan ske med flydende hobbylim.

CON: Man skal vente på, at limpistolen varmer op - nogle gange er det irriterende. Man brænder fingrene fra tid til anden. Limen tørrer meget hurtigt, så man kan ikke lige sidde og overveje sin placering, men skal have elementet monteret straks efter påførsel af limen.


Lim på tube

Der findes et utal (virkelig!) af lim på markedet, som er rettet mod hobby- og papirarbejde. Nogle er tyktflydende, andre tynde. Nogle har skruelåg, andre hætte. Nogle er klare, andre hvide. Nogle er "kradse", andre lugtfri. Nogle dyre, andre billige.

Jeg har arbejdet mig gennem en lang række af lim og valgt, at dén jeg synes bedst om, skal kunne købes i shoppen. Limen er hvid, så det er nemt at se, hvor den påføres, men den tørrer naturligvis klart op. Inden længe kan du finde den under REDSKABER i webshoppen.

PRO: Med skruelåg skal du aldrig lede efter proppen. Dette skruelåg har en "top-position", så man ikke er i tvivl om, når flasken er åbnet tilstrækkeligt (noget der kan være irriterende med propper, som kan placeres variabelt). Den fikse emballage indeholder blot 40 ml og er super handy til arbejdet med crepepapir. Nem dosering. Med flydende lim kan man "opbløde" crepepapiret og forme det anderledes, end når man bruger limpistol.

CON: Man skal vente på, at limen tørrer, så det kan kræve lidt mere tålmodighed (eller flere sideløbende arbejder, så man kan veksle for at udnytte tørretiden).

Lim med pensel

Jeg synes selv, at denne lim er så genial, at den snart bliver at købe i shoppen. Jeg bruger den ikke lige så ofte, som de to andre typer ovenfor, men når den er aktuel, er den virkelig praktisk.

I skruelåget sidder en fastmonteret "plastpensel". Det er ikke en egentlig pensel - det ville nok kræve en del rengøring - men derimod en "plastikspartel", med hvilken man kan stryge lim på større flader eller lange stykker crepepapir.

PRO: Slut med at finde pensler, tandstikkere, blyanter, plastikskeer eller andet, som du kan fordele limen med. Emballagen rummer kun 50 ml og kan sagtens ligge sammen med dine andre redskaber. Lukket skruelåg forhindrer lækage.

CON: Man skal vente på, at limen tørrer, så det kan kræve lidt mere tålmodighed (eller flere sideløbende arbejder, så man kan veksle for at udnytte tørretiden).

Hvis du kun vil have én slags lim, så ville jeg gå med limpistolen. Men jeg vil kraftig anbefale, at man også har en flydende lim til de arbejder, hvor man gerne ville kunne bruge lidt tid på at placere sine elementer eller justere dem lidt undervejs, mens arbejdet pågår. Under alle omstændigheder håber jeg, at du finder en hulens masse begejstring, når du klipper og limer løs!


Du ønskes rigtig god og kreativ fornøjelse!



170 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page