top of page

Blegning af crepepapir

Hvis du (også) følger nogle af de mange papirkunstnere på Instagram, er du sikkert stødt på forskellige former for efterbehandling af crepepapir. Ved at blege papiret kan man for eksempel opnå fantastiske, naturtro udtryk og unikke overflader. Men det kan være lidt af en jungle at gennemskue de forskellige metoder for afblegning...


Ønsket om at tage et nyt skridt i arbejdet med crepepapir har flere gange ledt mig til at afblege papiret. På forskellige måder. Med meget forskellige resultater. Ud fra et ønske om at afdække både produkt, proces og effekt, besluttede jeg derfor at lave en lille test af blegning med en konkret række produkter. Resultatet vil jeg nu dele med dig, i håb om at det kan spare dig for nogle indledende øvelser, hvis du skulle få lyst til at blege crepepapiret, inden du udformer skønne sager.


“Hvis du selv kaster dig ud i at blege crepepapir, så husk gummihandsker og sørg for at arbejde et sted, der er hensigtsmæssigt til formålet...”

Udførsel For at kunne afdække forskellen på en mørk og en lys variant startede jeg med at klippe 10 stykker 180 grams crepepapir i hhv. Gammelrosa (mørk version) og Sorbet (lys version). Herefter opstillede jeg diverse udvalgte kemikalier og dyppede crepepapiret i væskerne. Alle "dyp" er sket på 3 cm dybde, så det kan ses, hvordan de forskellige produkter "arbejder med" crepepapiret. Nogle gange suger papiret lynhurtigt. Andre gange går det langsommere. Nogle væsker får papiret til at bølge rigtig meget, mens andre ingen effekt har overhovedet. Jeg har ikke dyppet alle arkene i lige lang tid, men forsøgt at forholde mig til, hvor hurtigt papiret blev "vådt".


Alle crepepapir-prøverne har ligget vandret i cirka 10 minutter (på en bordplade af stål) for dræne lidt af den overskydende væske. Herefter er de hængt til tørre, inden jeg har forsøgt at inddele dem i en form for skala, der indikerer mindst/størst ændring af crepepapirets farve/overflade/struktur. NB: Hvis jeg bleger papir med henblik på at lave blomster af det bagefter, hænger jeg det op med det samme, så vandet ikke suges længere op i papiret end højst nødvendigt.Det er vigtigt at nævne, at nogle af kemikalierne er relativt skrappe sager. Hvis du kaster dig ud i at blege crepepapir, så husk gummihandsker og sørg for at arbejde et sted, der er hensigtsmæssigt til formålet. En stålbordplade/-vask er et godt bud!

Resultat

Det er naturligvis meget forskelligt, hvordan papiret har reageret på de forskellige kemikalier/væsker. Trækketiden har meget at sige for resultatet, og hvis jeg skulle arbejde videre med papiret, ville jeg anvende et større kar, så papiret kan flyttes lidt rundt i væsken for et mere ujævnt og naturligt resultat. Man kan også vælge at sprøjte væsken på papiret med en forstøver eller påføre den på anden vis for at opnå et "tilfældigt" resultat - mulighederne er uendelige.

På yderpladserne ligger terpentin med ingen effekt og klorin med meget effekt. Klorinen kan faktisk fjerne farven helt fra crepepapiret. Til gengæld går det også ud over papirets smidighed, og det bliver mere skrøbeligt at arbejde med, når det er bleget (hårdt) med klorin. Det samlede resultat har jeg prøvet at visualisere i et pdf-dokument, som du kan hente ved at klikke på knappen nederst på siden. Det har været svært at tage helt retvisende fotos, men jeg håber, at du vil kunne se nuancerne.


Konklusion

Som med det meste i livet, er der tale om en temperamentssag. Man kan ikke udnævne en vinder i en test som denne. Papirets kvalitet og farve, det ønskede resultat samt trækketiden har alt sammen en betydning for, hvilket produkt jeg selv vil vælge, næste gang jeg skal blege papir til et projekt. I et forsøg på at skabe et vist overblik, har jeg dog udvalgt og fremhæver her tre testresultater:

  1. Rodalon var en overraskelse for mig. Produktet kom med i testen i sidste øjeblik, og effekten er meget diskret, men det er dén prøve, der har den blødeste overgang fra 100% farve til en lille smule lysning. Jeg kan sagtens forestille mig at anvende dette produkt fremadrettet til at danne fine diskrete nuancer i det ellers ensfarvede papir.

  2. Husholdningsspritten vil jeg prøve at arbejde mere med fremadrettet. Det spøjse er, at spritten har den modsatte effekt end alle de andre produkter. Den lysner ikke, men det virker som om, at den "presser" farven opad på testarket, så der bliver en diskret (mørk) marmoreringslinje. Med lidt øvelse og en god idé til et projekt, kunne det vise sig at være en ret fed detalje.

  3. Vi kommer ikke udenom den effektive klorin. Men i min test har jeg - selv med ganske, ganske lidt klorin - svært ved at styre effekten. Jeg vil prøve at arbejde med en-brøkdel-af-en-dråbe klorin opløst i vand for at finde en blanding, der har en effekt uden at overtage farven fuldstændig. Jeg overvejer også at prøve at pensle væsken på arket, for at undgå for meget effekt.


Jeg håber, at dette indlæg kan give dig et lille indblik i en af de mange muligheder for at arbejde med crepepapiret - og måske får du mod på at prøve selv. Jeg bliver virkelig glad for at høre fra dig, hvis du selv arbejder med og (sikkert) oplever nye vinkler på blegning af crepepapir.


Knap til at downloade pdfDu ønskes en rigtig god og kreativ fornøjelse!872 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page